Het klimaat en de prijzen voor het zomerseizoen

December en januari liggen halverwege het zomerseizoen in Brazilië. De kerstvakantie en het warme weer doen de prijzen flink stijgen. Veel toeristen en hoge prijzen pieken ook voor het Rio Carnaval, dat plaatsvindt in februari of begin maart.

Hoe verder je naar het Noorden gaat, hoe warmer het wordt. Steden zoals Manaus, in het Amazonegebied, houden een vrij constante 30 graden het hele jaar door. De temperaturen in São Paulo bijvoorbeeld beginnen te duiken als je in april of mei gaat.

De warmste maanden van het jaar zijn ook de natste. Ga je tijdens deze periode dan moet je zeker de gebieden zoals Pantanal gaan bezoeken voor het wildlife. Let wel op, want door hevige regenval kunnen toegangsroutes lijden onder buitensporige regenval. Het bezoeken van het Amazonegebied is altijd een warme en plakkerige ervaring, wanneer je ook gaat: het regenseizoen hier doet het bos overstromen, wat betekent dat je alleen maar in een boot kan gaan verkennen, in plaats van te voet.

De beste periode

Het winterseizoen van Brazilië, dat begint in juni, heeft de minste regenval en hoe hoger en zuidelijker je gaat, hoe frisser het wordt. Augustus kan uitzonderlijk druk zijn door toeristen uit het noordelijk halfrond. Als de traditionele Europese feestdagen voorbij zijn, worden september en oktober meestal gezien als de beste maanden om Brazilië te bezoeken, vooral om de jaguar te spotten in Pantanal.

Ook Augustus behoort tot de beste periode om Brazilië te bezoeken. Je hebt er dan heerlijke comfortabele temperaturen met weinig regen.

Amazonewoud bezoeken

Als je naar het Amazonewoud wil gaan, maakt het niet echt veel verschil wanneer je gaat; het is het regenwoud dus het regent daar het hele jaar door. Het enige verschil, is het hoge en lage water. Met voordelen voor beide. Bij laag water kan je meer wandelingen door het woud maken en bij hoog water (van jan tot mei) stijgt het water tot tien meter door het woud – wat betekent dat je tien meter hoger in een boot zit om het woud te bewonderen. Hierdoor moet je geen dieren van ver bewonderen, maar komen ze heel dichtbij!

Festivals en evenementen

Het jaarlijkse carnaval in Rio – viering van het leven – is uiteraard het grootse festival in Brazilië en een van de te bezoeken plaatsen. Je kan het beleven eind februari, begin maart. Helaas moet je dan wel rekenen op heel wat toeristen, een grote drukte en scherpe prijzen.

Wanneer te vertrekken?