Persoonlijk ben ik van mening dat de keuken van een land grotendeels wordt bepaald door de samenlevingen en tradities binnen de cultuur van het land, en ook de toegankelijkheid en beschikbaarheid van bepaalde levensmiddelen en ingrediënten. Omdat Brazilië zo’n mengeling van kleuren, talen en gewoontes is, is de keuken ook heel erg gevarieerd. Daarnaast is elke streek anders en worden er verschillende soorten gerechten geserveerd en andere ingrediënten gebruikt, afhankelijk van de geografische ligging in Brazilië.

In het algemeen worden wortelgroenten vaak gebruikt. Ook het fruit groeit goed in het tropisch en subtropisch klimaat en worden daarom ook veelvuldig gebruikt. Mango’s, papaja’s, guaves, granadillas en ananas zijn allemaal sterke favorieten in de Braziliaanse keuken.

Appetizers

Bij ons verwijzen appetizers naar een voorgerecht van een maaltijd. In Brazilië verwijzen ze echter ook naar het algemeen verkrijgbare eten van de vele straatverkopers. Populaire Braziliaanse hapjes zijn onder andere: Acarajé, Bolinhos do Arroz, Empadinhas de Palmito en Coxinha. Voor de liefhebbers van rum, probeer op zijn minst een keer de Braziliaanse rum, Cachaça. Cachaça is een suikerrietdestilaat vervaardigd in Brazilië en kan je vergelijken met witte rum.

Hoofdgerechten

De Braziliaanse hoofdgerechten zijn gevarieerd, vullend en erg lekker. Hieronder enkele voorbeelden:

• Feijoada – stoofpot van zwarte boontjes met gerookt vlees. Dit is een tijdrovend gerecht en wordt meestal geserveerd aan vrienden en familie die overnachten.

• Vatapá – een gerecht met garnalen en cashewnoten.

• Pastel de Acelgas – Zwitserse Chard en Chorizo ​​Worstaart.

• Moqueca de Peixe – een visstoofpot met veel kokosnootsmaak.

• Cururu de Camarao – een gumbo (stoofpot of soep) gemaakt van garnalen en okra.

• Pizza – de Brazilianen hebben pizza aangenomen als een van hun eigen unieke gerechten, met behulp van een verscheidenheid aan toppings om de smaak te verbeteren.

• Chancaca – Geglazuurde zalm met een salsa van ananas.

Hoofdgerechten komen meestal met brood zoals Pao de Queijo: kaasbrood, Farofa: geroosterd maniokmeel en Couve a Mineira.

Desserts

Met de verscheidenheid aan fruit beschikbaar in Brazilië, zijn de desserts uiteraard overheerlijk. Om er enkele op te noemen: Banana Frusta Com Canella Angular (gebakken banaan met Kaneelsuiker), Bolo de Minho Carioca (soort cornflakes), Crème de Papaya: roomijs gemaakt van papaja en nog zoveel maar.

Sushi

Brazilië beschikt over tal van etnische restaurants, die gerechten zoals sushi aan de lokale bevolking hebben geïntroduceerd. Geleidelijk aan zijn dergelijke gerechten en ingrediënten geïnfiltreerd in de Braziliaanse cultuur en hebben ze een moderne twist toegevoegd aan hun traditionele gerechten.

De Braziliaanse keuken