Op dit moment heeft Brazilië een bevolking van ongeveer 190 miljoen mensen. Van deze mensen hebben meer dan de helft een lichte huidskleur, 40% een gemengde en 10% een donkere huidskleur.

De Braziliaanse cultuur is één van ‘s werelds meest gevarieerde en diverse. Dit komt doordat het uit een mengelmoes van nationaliteiten bestaat, als gevolg van eeuwlange Europese overheersing en slavernij, die hordes van Afrikaanse migranten over de grenzen van Brazilië brachten om de lokale cultuur te beïnvloeden. De Europese kolonisten brachten ook ideeën, innovaties en hun religies mee, waardoor de lokale samenleving aanzienlijk werd vervormd. Al deze verschillende invloeden hebben er dan ook voor gezorgd dat de hedendaagse Braziliaanse cultuur uiterst uniek en zeer complex is.

Klassenonderscheidingen

Onderscheidingen worden over het algemeen gemaakt op basis van de hoeveelheid geld dat men heeft en de huidskleur. Daarom hebben donkerere etniciteiten nog steeds de neiging om te worden benadeeld. De grote verschillen in lonen zijn verantwoordelijk voor heel wat geschillen onder de lokale bevolking. Vrouwen worden meestal in minder betaalde posities gebruikt, zoals onderwijs en verpleging.

Braziliaanse etiquette

Brazilianen zijn meestal vrijgezinde en zeer tactvolle mensen. Mannen schudden elkaar de hand, terwijl vrouwen elkaars wangen kussen om te groeten, te beginnen met de linkerwang. In zakelijke relaties willen Braziliaanse zakenlieden je eerst leren kennen alvorens ze zakelijke afspraken op lange termijn met je maken. Ze willen eerst weten met wie ze te maken hebben en wil je graag weten wie ik ben, dan ben je welkom op mijn blog over Brazilië.

Andere interessante etiquettes en verwachtingen in de Braziliaanse cultuur zijn onder meer:

• Word je uitgenodigd voor het avondeten of een of ander evenement, kleed je dan nooit casual. In de Braziliaanse cultuur is het beter om deftig gekleed de deur uit te gaan dan casual kledij aan te trekken.

• Bij om welke uitnodiging dan ook, breng de gastvrouw altijd een klein cadeau van dankbaarheid mee (zoals een fles wijn of een boeket verse bloemen).

• Vermijd om geschenken te geven die zwart of paars gekleurd zijn, zwart en paars wordt als een rouwkleur beschouwd in Brazilië.

• Kom altijd op tijd aan bij evenementen of uitnodigingen om te gaan eten.

• In het bedrijfsleven hebben de Brazilianen eerder de neiging om met individuen in zee te gaan, in plaats van bedrijven. Wil je een Braziliaan overtuigen dan moet je een vertrouwensrelatie voorop plaatsen. Hoe groot je ongeduld ook is om een zakendeal af te sluiten, overhaast hen niet om besluiten te nemen.

• Zowel manicures voor vrouwen en formele jurken voor beide geslachten worden aanvaard binnen zakelijke omstandigheden.

De Braziliaanse cultuur