De ziel van Brazilië ligt in het noorden, in de staat Bahia en als je in het centrum van de hoofdstad, Salvador, staat, luisterend naar de ritmische beat van Afrikaanse drums en genietend van de Braziliaanse keuken, dan weet je dat dit feit niet is gelogen. Bahia is het landelijk pulserende epicentrum van de Afro-Braziliaanse cultuur en de geboorteplaats van de Samba en Capoeira. Dus, terwijl iedereen zich haast naar Rio om de zon op te zoeken op het populaire Copacabana-strand, kan je ervoor kiezen om net dat tikkeltje anders te zijn en noordwaarts te gaan naar Bahia om een ​​warme, levendige cultuur te ervaren.

De eilanden van Baia de Todos os Santos

Salvador is gelegen aan de Baia de Todos os Santos, of Baai van de Allerheilige, die door meer dan 50 kleine, prachtige eilanden is omringd en dus ook ideaal gelegen voor snelle strandtochten. De meest populaire eilanden zijn Frades en Itaparica. De perfecte baars vind je langs de kust van Frades, vooral in de buurt van een van de hutten op het strand van Ponta de Nossa Senhora die caipirinhas, de nationale drank van Brazilië, en verse visgerechten serveren. Het water in de baai is warm en rustig of je kan ook naar Itaparica gaan om te zwemmen. Wat je wellicht het meest zal interesseren, is het water uit de Fonte da Bica, de fontein van de jeugd in de oude koloniale stad. Het water is koolzuurhoudend en mineraalrijk. Voel je je niet jeugdig na het proeven van het water, dan is het mogelijk om paard te rijden, te gaan duiken of te windsurfen rond het eiland.

Candomblé en Cachoeira

Te vertrekken van de kust, ongeveer 70 mijl landinwaarts, ligt Cachoeira, een schilderachtig oud koloniaal dorp dat omringd wordt door tabak- en suikerrietplantages, en waar de Braziliaanse slaven het land hebben bewerkt en waar hun religie, Candomblé, opbloeide. In een poging om hun West-Afrikaanse Yoruba-rituelen te blijven behouden, vergeleken de slaven hun goden en godinnen, bekend als orishas, ​​met katholieke heiligen. Zo zie je overeenkomsten tussen St. George en Ogun, hun god van oorlog.

In een kleine gemeenschap, gelegen aan de Paraguacu-rivier in de heuvels van Cachoeira, kan je nog altijd vrouwen bezoeken die deze Afro-Katholieke religie nog steeds beoefenen. Een wandeling door de stad met markten en vele houthandelaars, geeft je een hint naar het verleden van Cachoeira. Cachoeira was een belangrijke agrarische buitenpost, en een bezoek aan de Dannemann Cigar Factory toont vooral de prominente aanwezigheid van tabak.

Bahia